dissabte, 21 de novembre del 2015

Guillem de Berguedà





Guillem de Berguedà va ser un trobador del segle XII, era el fill dels vencomtes de Berguedà, Guillem i Berengueda. La primera noticia que trobem de Guillem de Berguedà es la seva signatura al costat del seus pares. Sobre 1170 escriu una gran part de les seves poesies. En 1172 escriu una de les seues obres més conegudes, Cansoneta leu e plana.Fa servir, sobretot, dos dels gèneres més utilizats pels trobadors, la cançó i el sirventès. Guillem de Berguedà, impetuós i violent, escriu els sirventesos amb sarcasme denigratori i obscè contra personalitats del seu temps. Així el seu odi és manifest en els poemes dedicats al seu veí Pere de Berga, el bisbe d'Urgell –Arnau de Preixens– o al cavaller d'Alfons I, Ponç de Mataplana. 

El 3 de març de 1175 assassina el vescomte Ramon Folc de Cardona a Colltort (Sant Iscle de Colltort) a qui havia dedicat els sirventesos Cantarey mentre m'estau i Joglars, no't desconortz on blasma la traïdoria del vescomte, al primer sirventès, i detalla les relacions amoroses del nostre trobador amb la muller de Ramon Folc, en el segon. 

Per aquest assassinat Guillem de Berguedà ha de fugir de Catalunya i perd bona part de les seves possessions. És entre 1175 i 1182 que fa el pelegrinatge a Santiago de Compostel·la. Durant aquest període viu amagat i protegit pel vescomte Ramon de Castellbò. Segurament el 1184 viatja a Occitània on es relaciona amb el trobador Bertran de Born. Un any després forma part del seguici del rei Alfons I en la seva trobada amb Ricard Cor de Lleó, aleshores duc d'Aquitània i comte de Poitiers. La poesia Un sirventes ai en cor a bastir és un testimoni de la seva presència al castell de Najac de Roergue on es produeix l'esmentada entrevista. Més tard també segueix el rei a Lleida. 

Aquest mateix any mor Ponç de Mataplana, abans insultat i bescantat, a qui ara dedica un sentit plany (Cansoneta leu e plana).

Pel testament de Guillem de Berguedà de 1187 se sap que deixa els seus béns als germans i als monestirs de Poblet i Santes Creus com també als frares hospitalaris i als templers. Per aquestes dates s'enemista amb el rei Alfons I. Prova d'aquest fet són alguns poemes com Sirventes ab razon bona i Be.m volria q'om saubes dir. El 1190 anuncia que vol anar a la cort d'Alfons VIII de Castella on cerca protecció acompanyat d'Aimeric de Peguilhan. 

Entre 1195 i 1196 Guillem de Berguedà és mort per ordre dels seus enemics tal com diu la seva antiga vida provençal: "E puois l'aucis uns peons". 

De la seva obra conservada es dedueix que és un fidel seguidor del model de la poesia trobadoresca provençal amb poesies que destilen una gran virulència i la voluntat de ridiculitzar els adversaris i enemics al costat d'algunes cançons amoroses plenes d'elegància i delicadesa. Sovint, la música dels seus poemes pertany a melodies populars. 


On vivia?

 El castell de Montmajor o Querol és un castell que hi ha al terme de Montmajor, al Berguedà.Té un estat de conservació irregular i no està protegit.
És un castell d'estil romànic que està sobre un penyal. A l'actualitat en resta una part del mur de ponent que servia de defensa exterior i que està construït tot seguint la vertical de la paret del penya i ressegueix el seu perímetre.El mur té els carreus quadrats, molt regulars i ben treballats i mostra dos moments de construcció diferents, cosa que indica que va ser ampliat. En el cantó oposat al mur a la roca encara hi podem veure encaixos verticals que podrien ser el lloc a on hi hagueren les torres de defensa o habitacions annexes al penya-segat. Hi ha pedres escampades a sota el penya-segat que podrien formar-ne part.El castell es troba en ruïnes i no s'hi ha practicat cap excavació arqueològica, tot i que Cortés Elía considera que té molt de potencial.Documentalment, acostuma a figurar el nom d'aquest castell de Querol acompanyat del de Montmajor o del de Clariana de Cardener.


Aquí tenim una fotogrfía antiga del castell de Guillem de Berguedà, Puig-Reig.

Obres


Es conserven 31 poesies de Guillem de Berguedà, més una d'atribució dubtosa.
Normalment en parlar de les composicions dels trobadors se solen agrupar si es pot. En el cas de Guillem de Berguedà és impossible fer-ho d'acord amb l'amor; sí que es pot fer, en canvi, d'acord amb l'odi. Així podem parlar de tres cicles de sirventesos:
Hi han tres contra Pere de Vega. Veí seu, amb el qual tingué problemes pels límits de les terres i d'altres tipus dels quals es difícil determinar l'origen. Canta la seva dona mentre ridiculitza i l'ataca a ell, a qui tracta d'avar, traïdor, cornut...: "A vós em lliuro bona dona de Berga, vós sou or pur i el vostre marit merga", diu al final d'un dels sirventesos.
Cuatre contra Arnau de Preixens. Aquest prelat estava enemistat amb Arnau de Castellbò, amic del trobador. Guillem de Berguedà fa servir en aquestes composicions el vocabulari més cru i obscè de tota la literatura trobadoresca, sense eufemismes ni retòrica de cap tipus, sense gairebé ironia sinó amb l'insult directe acusa el bisbe de violador (cita noms i llocs concrets i qui va socórrer la víctima per tal de donar més versemblança a les acusacions), també l'acusa d'homosexual i eunuc. Tot plegat, com es pot veure, ens mostra un odi en què qualsevol paraula i argumentació és vàlida per acabar amb el bon nom de l'eclesiàstic, sense que la lògica sigui un entrebanc a tenir en compte; i per si l'exposició dels fets no fos suficient, també demana a l'arquebisbe de Tarragona (amb qui posteriorment tindrà enfrontaments) que el deposi del seu càrrec.

Cuatre contra Ponç de Mataplana, personatge d'una família de la qual els Berguedà depenien per raó de certs feus. Malgrat els insults dels sirventesos, centrats majoritàriament en l'aspecte físic i la suposada homosexualitat del personatge, en la mort de Mataplana li dedica un plany que es considera dels més sincers de la poesia dels trobadors.

Cançoneta lleu e plana



Obra dedicada a Ponç de Mataplana, una de les seues obres mes destacades:



CANÇONETA LLEU I PLANA

Cançoneta lleu i plana,
lleugereta i sense ufana.
escriuré de Mon Marquès,
traïdor de Mataplana,
que d'engany és ple i obès.
Ai, Marquès, Marquès, Marquès
que d'engany sou ple i obès.


Brindo, Marquès, per les pedres
Vostre braç, pobreta biga,
De vós, Marquès, qui es refia
Ben boig, Marquès, és qui es vana
de Melgur, prop de Someres,
On, de dents. vau perdre'n tres;
prô no essent les davanteres
es pot dir que no ha estat res.
Ai, Marquès, Marquès, Marquès
que d'engany sou ple i obès.

té menys força que una figa
i el teniu bastant maImès;
si li feu fregues d'ortiga
el podreu tornar a dur estės.
Ai, Marquès, Marquès, Marquès
que d'engany sou ple i obès.

no té amor ni companyia;
i ha de tenir ben après
que amb vós pot anar de dia,
prô de nit, ai! Res de res.
Ai, Marquès, Marquès, Marquès
que d'engany sou ple i obès.

de jeure amb vós sense b'rana
ni calces de cordovès';
mai cap fill de cristiana
costums tan bruts s'ha permès.
Ai, Marquès, Marquès, Marquès

que d'engany sou ple i obès



COMENTARI DEL POEMA:

El gènere del poema és un sirventès, doncs, adreçat a Ponç de Mataplana, amb la intencio clara de criticar aquest noble.
S'estructura en estrofes o cobles, formades per quintets heptasíl·labs (amb rima aabab), i repeteixcada cobla. En quant a la estructura rítmica conforma una composició que conté un refrany, de manera que rimen entre sí els versos femenins i masculins (FFMFM MM).


Podem dir que la temàtica del serventès en aquest termes: l'atac personal i injuriós contra el noble Ponç de Mataplana se serveix de la navegació de qualsevol virtut cavalleresca, física o moral-sinbolitzades centralment per l'encogiment del seu braç. Una burla despietada de la qual el propi tronador es retractarà posteriorment.


dimecres, 18 de novembre del 2015

Francesc Ribera "Titot"


Francesc Ribera o també anomenat Titot, es un home que va recopilar la poesia escrita per Guillem de Berguedà al sigle XII, amb la col·laboració de alguns compositors dels països catalans que han escrit la musica dels trenta dos irlandesos de Guillem de Berguedà.
L'obra completa de Guillem de Berguedà va ser estrenada pel Titot acompañat d'una quincena de instrumentites.
A continuació un video on s'explica millor.